De historiek van de Oud-leerlingenbond
van het Sint-Jozefinstituut

Elk jaar in oktober wordt er gevierd en gejubileerd in onze vroegere meisjesschool, met als gift een bloempot of paraplu. Een traditie van meer dan 70 jaar! De annalen van de oud-leerlingenbond gaan terug tot 1926. Bij het gouden jubileum van moeder-overste Melanie had een huldezitting plaats in de zaal van het Patronaat. De oude Lourdesgrot op de speelplaats, waar de eucharistische kruistochters na het lof bedot speelden, werd vervangen door een Heilig-Hartbeeld, ter ere van haar!

Het oude bastion van de OL-bond van St.-Jozef  (jaren 1920)

Wie herinnert zich nog het opschrift Aangenomen Meisjesschool boven de eerste poort van de Rubensstraat? En de schuilkelder voor de Kontichnaars tijdens de V1-bombardementen, die van de straat naar de benedenlokalen liep?

In 1945 sprak lerares Mariette Hermans (zus van Fons) de lofrede uit op een viering. Een werkelijke vereniging werd het pas in schooljaar 1946-47. Onder leiding van moeder Felicissima en bestuurster zuster M. Bertha werd van wal gestoken op 20 september 1947. Het lidgeld bedroeg 50 frank. Via de Gazet van Kontich en brieven werden 250 oud-leerlingen uitgenodigd.

Eerst ging het naar de kerk met een vlagwijding. Daar benadrukte deken Van Herck als proost en voorzitter het belang van de kersverse bond. Op 12 oktober kwam dan de echte réunie, waar het bondslied werd aangeleerd… Later werd dit het schoollied Met zon in t ‘hart jochei, ons deert geen smart, Sint-Jozef snoert ons stevig samen! Er volgde een kunstige film over het jubileum van kardinaal Van Roey. Hij bezocht hier regelmatig zijn nicht, en wij noemden dit zusterke ‘t Kardinaaltje.

Op die eerste ledenlijst stonden 95 dames. Een eerste kerstfeest werd georganiseerd in 1948. Z.E.H Louis De Backer (zoon van de specfour-uitvinder) was de hoofdspreker. Om de kas te spijzen, werd een koffieservies verkocht per Amerikaans opbod. Er volgde een zomervergadering met modeshow door leerlingen van de Leerwerkplaats.

Het Zesde Handel  van 1956 speelde toneel  voor de oud-leerlingen 

In oktober 1948 was er een bijeenkomst met illustere sprekers, o.a. inspecteur Bogaerts over De opvoeding van de kleuter en onderpastoor Buggenhout met het thema Rein tot aan het huwelijk. Pater Werenfried van Straaten (de Spekpater) sprak er over zijn levenswerk Oostpriesterhulp. Een geslaagd kerstfeestje rondde het jaar af met de opvoering van De witte vrouw door de oudste oud-leerlingen, en poppenkast voor de kinderen.

Juli 1949 kwamen de eerste busreizen naar de Ardennen, Namen en Dinant (met een nachtelijke thuiskomst wegens buspanne). Na een tweedaagse Rijntrip voor 300 frank was de reislust verzadigd.

Vanaf 1949 werd er 4 jaar lang een recollectie-dag gehouden door imposante missiepaters! In 1953 werd overgegaan tot één bijeenkomst per jaar, en het tonen van de film Met 10.000 naar Koekelberg. In 1969 vierden klooster en school het 125-jarig bestaan en Maria Du Mont-Reyniers dankte de zusters vanwege de oud-leerlingen. Daarna werd het stil rond de bond. Men ontving alleen een sponsor-uitnodiging voor de befaamde Vlaamse kermissen op de speelplaats. Maar dat is een ander verhaal.

(Wordt ooit eens vervolgd.)

Tekst en foto’s: Jaklien Onzia, naar een verslag van wijlen Marie-José Vijvermans-De Buf.
Uit KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, december 2019.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.

Zoeken in onze website


Created: 12/12/2019

© 2003-2019 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden